Pilates Works logo

Pilates voor mannen: 2 boeken bekeken

20 april 2010
Pilates Works 8028

Hoewel Joseph Pilates, zoals veel van zijn eerste clientèle, een man was (duh!) en zijn methode zeker ook voor mannen bedoeld had, lijkt Pilates in deze tijden vooral populair te zijn bij vrouwen. De meeste Pilates studios worden door en voor vrouwen gerund en het feit dat het enige Pilates tijdschrift op de markt, Pilates Style, gemakkelijk te verwarren is met de Cosmopolitan maakt de dingen er niet eenvoudiger op.

Mannen kunnen echter veel baat vinden bij Pilates, hetzij als een op zich staande trainingsmethode, hetzij als aanvulling op andere sporten zoals tennis, hardlopen, gewichtheffen of golf.

2 recente Pilates boeken richten zich specifiek op dit verwaarloosde mannelijk segment van de Pilates bevolking. We namen beide boeken door, hier zijn onze bevindingen:

Complete Pilates for men book cover

The complete book of Pilates for men is vooral een zeer duidelijk en helder geschreven boek: elke oefening wordt zeer gedetailleerd uitgelegd met duidelijke illustraties. Ook veel aandacht voor het mentale aspect van Pilates en hoe de oefeningen aan te passen aan individuele vereisten (een kwetsure bv.). Het boek bevat oefenschema's voor beginners, intermediate en advanced mat en reformer on the mat oefeningen. Een hoofdstuk over hoe de oefeningen aan te passen voor mensen met een problematische rug, schouder of nek rond dit boek mooi af. Geen enkel boek vervangt trainen met een certified instructor maar het Complete book of Pilates for men is een goeie kennismaking voor nieuwelingen en kan eveneens dienen als een naslagwerk voor meer gevorderde Pilates beoefenaars. Van harte aanbevolen.

The complete book of Pilates for men, Daniel Lyon
ISBN-13: 978-0060820770

Pilates for men book cover

Pilates for men benadert Pilates op een heel andere manier en brengt een mix van klassieke Pilates oefeningen met meer traditionele gymoefeningen. Een oefening mengt bv.de Scissors (een deel van de klassieke Stomach series) met een bankdrukbeweging met halters. Pilates puristen zullen hier hun bedenkingen bij hebben, maar we kunnen ons wel voorstellen dat mannen deze aanpak wel zien zitten. Het boek bevat verscheidene oefenprogramma's en legt alle oefeningen goed uit maar vergeet wel dingen te vermelden zoals correcte ademhaling en het mentale aspect van Pilates. Samengevat, hoewel het geen slecht boek is, is het toch meer een fitness boek dan een echt Pilates boek.

Pilates for Men, E. McNergney & Andrew Flach
ISBN-13: 978-1578261871